Zelf voorwerpen maken

Een lief monster ...

In de lessen beeld kregen we een opdracht om een lief monster te manken, dit is een heel aangename opdracht die je ook met de kleuters kan doen.
Eerst wist ik niet zo goed hoe ik er aan moest beginnen … ‘een lief monster???’

Ik ben begonnen met mijn opgeblazen ballon verschillende keren te bedekken met stroken krantenpapier en behangerslijm. Ik legde de stroken per laag anders om zo heet monster steviger te maken.

Dan maakte ik twee lange delen die als voeten zouden dienen, ik bevestigde ze aan de bekleedde ballon met stroken krantenpapier die over de voeten naar de buik liepen. Ik maakte ik karton twee oren die ik dan eveneens met krantenpapier bedek en zo bevestig aan de bekleedde ballon.
Voor de handen sneed ik rietjes in verschillende stukken om zo de lengte van de vingers te bepalen. Ik kleefde de rietjes met stevige lijm op de bekleedde ballon en bedekte ze met krantenpapier en behangerslijm.

Eens de bekleedde ballon droog was prikte ik de ballon stuk en trok deze uit het omhulsel van papier maché. Om het gat (waar ik de ballon uit trok) te bedekken bevestigde ik een haarstrook aan de bekleedde ballon. Eens het monster volledig droog is heb ik hem in zijn kleuren gezet en heb ik hem vernist.

Dit zou men kunnen doen in de kleuterklas. De kleuters zouden dan gezamenlijk een lief klasmonster kunnen maken, waar iedereen aan gewerkt heeft.



Muziekinstrumenten maken

Men kreeg in de lessen van muziek, de opdracht om zelf muziekinstrumenten te maken. Hoe men ze maakten, mochten we zelf bepalen.

Hieronder ziet u voorbeelden van de instrumenten die ik maakte met telkens een uitleg over hoe ik die gemaakt heb. 

Ritmestokjes 
Voor deze stokken heb ik bamboestokken in stukken gesneden en telkens de uiteinden met schuurpapier afgerond. 
Zo kun je verschillende paren stokjes maken om tegen elkaar te slaan. 

Deze stokken kunnen verschillende lengte, diktes, grote, … hebben maar kan je ook uit verschillende materialen maken (met pvc buizen, hout, …) 

 Raspinstrumenten
Als raspinstrument koos ik voor een plastic fles. Ik heb die vanbinnen versierd met allerlei glinsters.

Bij deze fles hoort een stokje om over het geribbelde deel van de fles te wrijven. Dit stokje heb ik gemaakt met een barbecue stokje waar ik een houten parel aan heb bevestigd.

Zoals je ziet op de foto kan je er op verschillende groottes maken. Je kan ook raspinstrumenten maken met andere materialen zoals flexibele buizen, …

Tip: als je de fles niet in zijn geheel houd en er de top van af snijd, kan je best iets bevestigen aan de bovenkant (waar je sneed) van de fles zodat de kleuters zich niet kunnen bezeren. 


Trommels 
De trommels die ik maakte bestaan uit een kartonnen buis die ik verstevigd heb met de papier maché techniek en waar ik de bovenkant afdek met dezelfde techniek. 
Voor de bovenkant van de trommel gebruikte ik bruin papier in de plaats van krantenpapier, zodat deze direct een mooie kleur had. (als je aan deze bovenkant zou schilderen zou deze trommel niet zo mooi meer klinken).
Voor deze bovenkant af te dekken heb je verschillende stoken dun papier nodig met behangerslijm. De stroken leg je steeds in een stervormig over het deel dat afgedekt wordt (dit is steviger). Je legt dan meerdere lagen van dit papier met steeds een laag behanglijm ertussen.
 Eens de trommel volledig droog is kan je hem gaan versieren, maar best niet op het bovenste vlak voor het geluid (zie hierboven). Daarna kan je het versierde deel vernissen. De bijhorende stokken maakte ik uit barbecue stokjes met er een houten parel aan bevestigd.


Schuddozen

Schudden met materialen is altijd wel leuk geweest, zeker als deze een leuk en verschillende geluiden maken.

Ik heb in mijn doos met instrumenten verschillende schuddozen gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld een blik gevuld met maïs, een shampoo fles gevuld met kleine steentjes, twee yoghurt potjes gevuld met rijs aan elkaar gekleefd, …
  
Al deze gevulde materialen heb ik goed dicht gekleefd zoutvat er niets zou uitvallen van wat er in zit. Dan heb ik uit lappen stof een buis gemaakt waar deze materialen in passen. En heb ik aan kant dicht genaaid. Dan heb ik de schuddozen in deze stoffen buis gegleden en de open kant eveneens dicht genaaid.
Ik koos voor stof omdat dat de schuddozen aangenaam zijn om te horen en te voelen.


Bellenkrans 
Voor deze bellenkrans heb ik gebruik gemaakt van een stuk van een leren riem. In deze strook leer heb ik verschillende gaten gemaakt. In deze gaten duwde ik de bellen voor de bellenkrans ik laat 2 gaatjes over voor het bevestigen van het handvat (aan de buitenzijdes).

Aan de achterkant van dit stuk leer (waar de ogen van de bellen zich bevinden) bevestig ik een touw die door de ogen van de bellen zigzaggen. Dit doe ik verschillende malen om er zo voor te zorgen dat de bellen goed vast zitten aan mijn stuk leer.

Eens dat gedaan is neem ik er een stok bij die zal dienen als handvat voor de bellenkrans. Ik maak aan iedere kant van dit stokje een klein gaatje. Dan vijs ik een vijs door een van de overblijvende gaten van het stuk leer en vijs ik verder in het stokje. Ik doe het zelfde voor de andere kant. 


Fietsbel 
Deze maak je uiteraard met een fietsbel. Die fietsbel vijs je vast aan een stokje (vijs de bel niet te hard aan anders kan je geluidsterkte verliezen).

Je zoekt met welk materiaal deze fietsbel mooi klinkt en ga daaruit een stokje maken. Voor mijn stokje maakte ik gebruik van een stik van een penseel een plastic parel die ik op dit stokje bevestigde.

Tip: als je een bamboestok wil gebruiken als handvat vul je deze stok eerst op. Dit kan je doen met zelfdrogende klei, gips, … je vijst dan de bel er aan als dit materiaal nog niet droog is en laat de vijs er dan in drogen.


1 commentaire:

  1. Je hebt heel mooie instrumentjes!
    Hoe heb je de glitters in de fles kunnen vastmaken?
    Ik maak die nl ook, maar het lukt niet echt met die glitters.

    RépondreSupprimer